CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Muzeul de sculptura Ion Jalea din Constanta s-a redeschis


Dupa o lunga perioada in care a fost inchis pentru renovari, Muzeul de sculptura Ion Jalea din Constanta a fost redeschis publicului joi, 23 iunie. Printre exponatele care vor putea fi admirate, vara aceasta, se numara și desenele celebrului sculptor.

Muzeul „Ion Jalea“ reprezinta o subsecție a Muzeului de Arta Constanța cuprinzand peste 200 de lucrari donate personal de marele artist, in 1968, și de familia acestuia, in 1984, dupa moartea sculptorului.

Ion Jalea este considerat unul dintre cei mai importanti sculptori romani, lucrarile sale fiind extrem de apreciate atat in tara, cat si peste hotare. Acesta s-a nascut la Casimcea, Dobrogea și reprezinta un caz paradoxal in lumea artei: majoritatea sculpturilor sale au fost facute dupa ce artistul și-a pierdut o mana pe front, in Primul Razboi Mondial.

Operele expuse, realizate in bronz, marmura, piatra si gips ofera o imagine generala asupra creatiei artistului, evolutiei si imbogatirii limbajului artistic in fiecare etapa. Creatia marelui artist are ca sursa de inspiratie viata la tara, scenele mitologice si religioase, artistul manifestand o predilectie speciala si pentru portret, dar si pentru nud.

 

Dolcan Maria Andreea