CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Muzeul Plutitor din Delta Dunarii


Acest proiect este rezultatul unei cercetari si al unor ateliere interdisciplinare desfasurate in cursul lunii iulie 2013 la initiativa Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23.
 Muzeul este construit in jurul unui obiect autentic local, lotca dunareana, barca pescareasca traditionala, mijlocul de transport si comunicare tipic pentru satele de pe apa", se arata intr-un comunicat al reprezentantilor acestu proiect.
Prin interventia temporara pe care o propune in centrul satului Mila 23, acest „muzeu alternativ” evidentiaza locul privilegiat pe care lotca il ocupa in imaginarul, in relatiile sociale si economice ale localnicilor. Folosita pe vremuri ca mijloc unic de transport si cel mai important instrument utilitar pentru supravietuire in satele pescaresti, lotca devine in zilele noastre vehicul ecologic recomandat turistilor responsabili si un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mandri.
Interventia reconstituie prin povesti si istorii orale culese de la localnici si de la campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe originari din Delta Dunarii, semnificatiile simbolice si narative ale lotcii. Povestea lotcii se ramifica astfel intre documentele tehnice despre cum se construia pe vremuri o barca de lemn si uneltele de pescuit indispensabile fiecarui taran din satele de pe “balta”, expunerea de barci vechi in marime naturala si inregistrarea povestilor de succes ale sportivilor nascuti in zona care au transformat experienta de a vasli, fireasca pentru fiecare copil din Delta Dunarii, in sansa de a se afirma si de a deveni recunoscut la nivel mondial.
Proiectul valorifica patrimoniul material si imaterial din Delta Dunarii, recuperand intr-un mod inedit elemente de traditie si cultura locala, evidentiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, “muzeul” interpreteaza lotca sub forma unui element de legatura intre diferitele identitati entice si culturale care alcatuiesc spatiul Deltei, punctand aspecte concrete din viata si traditia acestor comunitati.

 

Sursa:Internet