CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Arheologii de la Sibiu vor sa atraga turistii cu arheoparcuri.


Vara trecuta, Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, a redeschis sapaturile la situl de la Tartaria deoarece, intentioneaza sa realizeze acolo cel mai modern complex arheologic din Romania, pe o suprafata de 2,5 hectare. Acesta ar urma sa aiba locuri de cazare pentru arheologi, spatii speciale pentru cercetarea si restaurarea obiectelor gasite, dar si locuinte neolitice reconstituite in acre, unde sa poata fi cazati turistii care viziteaza arheoparcul.
Tartaria este un sit extraordinar de important, pentru ca acolo s-au descoperit, in 1961, trei tablite din lut cu pictograme vechi de aproximativ 7.000 de ani. S-a ajuns la concluzia ca acele semne reprezinta prima forma de scriere din lume.
Impotriva acestei concluzii s-au ridicat insa numerosi arheologi, inclusiv Sabin Luca, toti sustinand ca in epoca pietrei nu putea exista scriere, iar semnele acelea ar fi ornamente. Intamplarea a facut ca in timpul lucrarilor de la autostrada Deva - Sibiu sa fie descoperite, in anul 2012, mai multe situri arheologice care au fost luate la puricat de specialistii condusi de Sabin Luca.
Printre altele, a fost decopertat la Turdas, judetul Hunedoara, cel mai mare oras al epocii pietrei, vechi de 6.200 de ani, cu aproximativ 1.600 de ani mai vechi decat cele mai batrane piramide egiptene.
Orasul, inconjurat de fortificatii, avea o suprafata de circa 100 de hectare - ceea ce, pentru vremea respectiva, era foarte mult. "Putem argumenta ideea ca suntem in fata unei asezari protourbane, aidoma marilor asezari din Orient", a spus Sabin Luca despre aceasta asezare.

 

Sursa:Internet