CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera Micula





     

    

ASEZARE:
Pestera Micula este situata in apropierea Pesterii Ursilor, pe Valea Craiasa, in aria localitatii Chiscau, in sud-estul jud. Bihor si este cunoscuta de localnici ca un izbuc permanent.

 
 
 
 

DESCRIERE:
Cavitatea este deosebit de frumoasa, fiind bogat concretionata si adapostind o mare varietate de formatiuni. Intalnim aici spatii largi, galerii si diaclaze foarte inguste, lacuri, cursuri active si cascade, domuri si gururi, stalactite si stalagmite, draperii si coloane, perle de pestera si calcita flotanta.
In aceasta pestera aflata la 500m altitudine in Valea Craiasa se intalnesc spatii largi, galerii foarte inguste, cursuri active si cascade, stalactite si stalagmite, draperii si coloane, perle de pestera, calcit flotant. Prima cascada este Cascada Mica, urmand apoi galeriile: Sala Mare si Sala Macrameelor, apoi urmeaza Lacul Rozelor pe suprafata caruia pluteste calcitul flotant – fenomen rar intalnit. Urmeaza apoi Valea Perlelor, Sala Cascadei, Cascada Mare, Galeria Minunilor. Se intra brusc – la capatul Galeriei Minunilor – in Sala Iadului unde se afla cea mai mare cascada a pesterii: 40m. De o mare valoare sunt si vestigiile paleontologice gasite aici printre care se numara si un schelete de urs in conexiune anatomica, acestuia lipsindu-i insa craniul. Pestera este in curs de explorare si datorita importantei stiintifice deosebite, vizitele in pesetra se limiteaza doar la cele de explorare si cercetare stiintifica. Una dintre cele mai spectaculoase si dificile pesteri din tara a mai dezvaluit unor speologi indrazneti inca 150m de pasaj scufundat. Pestera Micula aflata in custodia membrilor Clubului Speologic “Crysis” este in mod sistematic cercetata inca din 1985 de speologii oradeni.
Partea finala este formata dintr-o succesiune de cascade ce se desfasoara pe o diferenta de nivel, urmata de un lac lung de 150m. Cu ajutorul busolei, clinometrului si a unei rulete, speologii stapani pe cunostinte de topografie pot intocmi harti ale galeriilor descoperite. Pestera este protejata prin lege avand statut de Monument al Naturii.
Pestera Micula se numara printre cavitatile frecventate si locuite de ursul de pestera. Au fost descoperite oseminte si ale altor animale, fapt care dovedeste existenta unei comunicari cu exteriorul care probabil a fost blocata si este inca nedescoperita.

 

ISTORIC:
A fost descoperita relativ recent, in anul 1978, prin fortarea izbucului situat la baza versantului drept al Craiesei.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook