CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportSfaturi de calatorieREGULI PE MUNTE
Acest cod a fost adoptat de Congresul Uniunii Internationale a Asociatiilor Alpine (U.I.A.A.), care a avut loc la Paris in 1937 si este folosit de turistii din intreaga lume.
Semnalele emise in caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.
1. semnalele luminoase: Noaptea se lanseaza cu ajutorul unei lanterne, a unui felinar, a unui foc de tabara, primus, etc, iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.
2. semnale vizuale: In afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de imbracaminte.
3. semnale acustice: Strigate, fluieraturi, lovirea unor obiecte metalice (piolet, bete de cort, ceaun, linguri, farfurii de tabla, etc.)
Se lanseaza cate 6 semnale, din 10 in 10 secunde, timp de un minut; intre grupurile de 67 semnale se face o pauza d eun minut. Pentru raspuns se utilizeaza 3 semnale pe minut, urmand un minut de pauza.
In cazul in care turistul aflat in stare de pericol se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, da alarma ridicand fanionul rosu, aflat obligatoriu in dotarea adapostului.Toate cabanele trebuie sa aiba in dotare trusa medicala si sa constituie, in caz de accident, puncte de anuntare pentru interventii salvamont. Recomandari:
- traseele trebuie alese in functie de experienta si pregatirea voastra; documentati-ca asupra traseului pe care urmeaza sa-l parcurgeti;
- discutati cu cabanierii, padurarii, ciobanii despre starea traseului (despre poteci, podete, marcaje, poteci si puncte de salvamont);
- nu plecati in drumetie daca sunteti obosit sau daca va aflati in convalescenta; incercati sa aveti un pas regulat, deoarece mersul grabit si inconstant duce la epuizarea resurselor de energie intr-un timp foarte scurt;
- nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul excursiei, caci slabesc organismul, iarna favorizand inghetul; de preferinta, nu fumati in timpul excursiei;
- informati-va asupra prognozei meteo pentru cel putin 24 de ore si evitati drumetiile pe vreme nefavorabila; in caz de furtuna sau ploaie cu descarcari electice, parasiti culmea si nu va adapostiti langa copaci izolati, inalti sau langa stanci, care ar putea atrage traznetele; in caz de ceata, ploaie puternica sau viscol, cautati urgent un adapost;
- evitati strigatele si zgomotele puetrnice in zonele unde s epot produce avalanse;
- folositi imbracaminte adecvata anotimpului si traseului pe care il veti parcurge; nu incarcati rucsacul peste limite rezonabile;
-luati de preferinta o harta si o busola si, neaparat, trusa medicala;
-nu faceti focul in padure; nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse;
-la plecarea dintr-un popas lasati curat in urma voastra.
ADAPOSTIRE IN CAZ DE FURTUNA
Ploia, grindina si descarcarile electrice va pot surprinde intr-o zona muntoasa. Cele mai periculoase sunt varfurile si crestele expuse, deoarece muntii atrag norii generatorii de trasnet, iar varfurile favorizeaza descarcarile.
Cum sa te protejezi daca te-a surprins furtuna:
- Nu ramane pe varfuri sau creste expuse, pe teren plat neprotejat. Daca furtuna poate fi prevazuta, nu mai pleca pe traseu.
- Daca furtuna este pe cale sa se declanseze si nu mai poti cobori, trebuie sa te indepartezi cat mai rapid posibil de crestele expuse si de orice ridicatura. Mijlocul unei creste este preferabila extremitatilor sale. Evita arborii inalti sau izolati.
- Unde sa te ascunzi de furtuna? Pe panta inferioara a grohotisului, pe un bloc ales ca loc de sezut, dar sa nu fie singurul punct mai inalt de pe o suprafata plata.
Daca trasnetul este iminent, trebuie sa cauti foarte repede un loc relativ protejat de impactul direct. Cauta o platforma, o panta usoara, o ridicatura dominata de un punct inalt vecin (acesta trebuie sa fie la cel putin 1 m si mai departe de orice perete vertical)
In nici un caz nu te adaposti in surplombe, fisuri sau sub stanci verticale.
Ridicatura, stanca in vecinatatea careia te ghemuiesti trebuie sa fie de 5-10 ori mai mare decat a ta, in pozitie ghemuit.
Locul ar fi bine sa fie cat mai uscat posibil, fara licheni, mai departe de adancituri, grote, fisuri, cu exceptia cazului cand sunt spatioase si permit sa te asezi la cel putin 1 m de perete si sa ai 3 m deasupra capului.
Grotele si surplombele ? EVITA-LE
Sunt periculoase grotele si intrarile in acestea, existand riscul formarii unei punti de scurtcircuit peste deschizatura. Desi par niste refugii bune, in timpul unei furtuni cu descarcari electrice, grotele, gropile, depresiunile care au marginile mai mici de 1m-1,50m nu sunt deloc sigure.
Pozitia: ghemuit
Aceasta pozitie este indicata si ofera o mai buna protectie deoarece distanta dintre diferite puncte de contact cu piatra este cea mai mica. Nu atinge peretii cu mana, capul sau umarul. Izoleaza punctul de contact cu stanca cu un material izolant: coarda din fibre sintetice, bocanci, gluga cauciucata, un sac de dormit impaturit, un obiect de imbracaminte, etc. Mentine celelalte obiecte uscate, sub sacul de bivuac sau pelerina.
Daca furtuna te-a prins pe o brana si esti expus unei caderi, trebuie sa te asiguri. Punctul de fixare trebuie sa fie cat mai aproape pentru a reduce gradientul de potential in lungul corzii. Rapelul ar putea fi o metoda de a scapa cat mai repede din zona periculoasa, dar tine de probabilitati, iar o descarcare ar putea taia coarda.
Pioletii si pitoanele se pot aseza in rucsacul asezat in apropiere. Faceti un colac din coarda si asezati-va pe el la 1 m distanta de perete.
Daca te-a prins furtuna pe un teren degajat si nu e nici o zona de protectie, vei lua pozitia ghemuit.
Daca trasnetul loveste:
Persoana lovita de fulger va avea un soc, arsuri, i se poate opri respiratia, pot aparea convulsii, cu oprirea inimii si fibrilatii.
Primul ajutor va cuprinde respiratia gura la gura, in cazul opririi respiratiei, masajul zonei toracice in cazul opririi contractiilor cardiace. Dupa rezolvarea problemelor cauzate de soc se vor trata arsurile.
Prins de furtuna, trebuie sa te misti repede. Aseaza-te in asa fel incat sa nu fii tu cel care ofera o trecere curentilor tranzitorii care se scurg de pe stanca si de-a lungul fisurilor.