CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Calimanesti Caciulata



Pensiuni


Hoteluri

Obiective turistice



Imagini

ASEZARE:
Calimanesti este un oras situat in partea central-sudica a Romaniei, pe malul drept al Oltului, la iesirea acestuia din Carpatii Meridionali, in Depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 metri. Impreuna cu statiunea Caciulata, acesta alcatuieste statiunea Calimanesti-Caciulata, statiune deschisa in tot cursul anului.

                   ACCES:
Rutier: Bucuresti - Pitesti - Sibiu pe DN 7, Caraiova - Ramnicu Valcea pe DN 65C si Calimanesti - Caciulata pe DN 7, Tg. Jiu - Ramnicu Valcea pe DN 67 si Caciulata pe DN 7
Feroviare: Bucuresti - Piatra Olt - Ramnicu Valcea - Calimanesti - Caciulata. Rutier: Bucuresti - Pitesti - Sibiu pe DN 7, Craiova - Ramnicu Valcea pe DN 65C si Calimanesti - Caciulata pe DN 7, Tg. Jiu - Ramnicu Valcea pe DN 67 si Caciulata pe DN 7
Feroviare: Bucuresti - Piatra Olt - Ramnicu Valcea - Calimanesti - Caciulata.

DESCRIERE:
Calimanesti - Caciulata se bucura de o clima continental temperata, fara schimbari bruste de temperatura, caracteristic depresiunilor subcarpatice. Media anuala este de 9.8 grC, temperatura medie a lunii iulie fiind de 20 grC, iar a lunii ianuarie de -1,5 grC. Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 750-800 mm.
Statiunea este indicata in tratamentul unor afectiuni ale aparatului digestiv, renale si ale cailor urinare, hepatobiliare, reumatism degenerativ , inflamatoriu si subarticular, metabolice si de nutritie (inclusiv obezitatea), neurologice si ginecologice, ORL dermatologice, endocrine, profesionale.
Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910. In prezent, statiunea Calimanesti-Caciulata dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul raului Olt etc.
Caciulata gazduieste un sanatoriu de copii profilat pe tratamentul urmarilor hepatitei. Tot aici se afla si singurul sanatoriu din tara pentru cei bolnavi de silicoza.
In Statiunea Calimanesti se afla o clinica apartinand Institutului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala din Bucuresti, precum si o sectie a Catedrei de specialitate din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti.
Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperatura variabile.

ISTORIC:
Zona Calimanesti-Caciulata are o existenta indelungata, semnalata prin tezaurul de monede dacice si castrele de la Jiblea si Arutela. Pe timpul imparatului Hadrian (117 - 138 d.Hr.) apele de la Bivolari au fost folosite de romani si de populatia daca la termele Arutela.
Prima mentiune documentara apare in condica Manastirii Cozia, pe 20 mai 1388, cand prin documentul amintit, Mircea cel Batran primeste de la Nan Udaba "locul numit Calimanesti pe Olt", pe care acesta il inchina Manastirii Cozia.
Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1386 insa pe teritoriul localitatii componente Pausa au fost descoperite urmele unei vechi asezari romane ce purta numele de Arutela sau Alutela. In anul 1890 Calimanesti-Caciulata devine statiune iar in anul 1927 Calimanesti primeste statutul de oras
In 1873, apele minerale de la Calimanesti sunt medaliate la Expozitia de la Viena, iar in 1893 primesc "Diploma de Grand-Prix" si medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910.