CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportNeamt Localitatea: Agapia
 
Foto & Video
Preturi
Localizare
Manastirea Varatic
Adresa: Com. Agapia, Jud. Neamt
Telefon si fax:
0233 244 616, fax: 0233 245 175   ;
Email: iosefina@varatic.ro
DESCRIERE
Asezata intr-un cadru natural atractiv si reconfortant, in mijlocul unei adevarate statiuni climaterice si strajuite de culmi domoale acoperite cu paduri de conifere si fanete, Manastirea Varatic este una din perlele de mare pret din care se compune salba de Schituri si Manastiri ale Neamtului incarcate de istorie si evlavie.

Intre anii 1781 si 1785, Monahia Olimpiada statorniceste manastire in jurul unui mic lacas de lemn, la sfatul renumitului Staret Al Manastirii Neamt Paisie Velicicovschi si cu sprijinul unuia dintre ucenicii sai - primul duhovnic al micului asezamant monahal - Ieroschimonahul Iosif.

Aceasta cunoaste o evolutie foarte rapida datorita inmultirii soborului astfel incat dupa 1790 din documente varaticul apare sub numele de Schit. Trecand prin faza unificarii administrative cu asezarea monahala de la Agapia, incepand cu 1803, etapa de scurta durata, Varaticul este declarat manastire independenta printr-un hrisov al domnitorului Mihail Sturza datat 1839.
Faptul este cat se poate de firesc, daca tinem cont ca la acea data Varaticul numara peste 600 de suflete.

In prezent Manastirea Varatic are un sobor de 5 preoti slujitori si un numar de 450 de maici si surori, avand ca stareta pe Stavrofora Iosefina Giosanu.

Fiind necesara extinderea asezamantului monahal, intre anii 1808-1812 se ridica noua biserica Adormirea Maicii Domnului din piatra si caramida, in care se imbina armonios elementele stilului moldovenesc si unele elemente neoclasice de la sfarsitul sec. al 18-lea.

Exteriorul bisericii da forma unei nave a carui silueta elansata se termina cu cele 2 turle cu baza octogonala al caror acoperis se contureaza sub forma de clopot cu stresini care ocrotesc cornisele ca 2 panglici decorate cu arabescuri.

Doua pridvorase flancheaza intrarea pe latura de sud si de nord a pridvorului, iar un altul mai inalt ingaduie intrarea intr-un diaconicon dinspre sudul apsidei drepte.

Interiorul bisericii, maiestuos, cucereste prin amploarea sculpturilor si picturilor realizate de artisti locali...

Muzeul adaposteste cateva din obiectele unei culturi vechi exprimata artistic prin atatea exponate de broderie, pictura, sculptura si tesatorie.

Pentru a zabovi peste noapte, pelerinii isi pot gasi linistea sufleteasca in unul din cele 40 de locuri de cazare oficiale ale manastirii ori in cele aproximativ 180 de case monahale.

Daca sunteti in cautarea cadru paradisiac, nu ezitati sa popositi la Manastirea Varatic!
DOTARI
Incalzire; Masina de spalat; Monumente; Pescuit; Sala de mese; Trasee; Tv; Acoperire Cosmote ; Acoperire Orange; Acoperire Vodafone ; Acoperire Zapp ; Animale de companie; Bucatarie; Curte;Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook


Obiective turistice in aceasta localitate
      Manastirea Agapia

Mesaje si opinii


Nu exista mesaje